Неділя, 28.04.2024, 14:45
 РЕСУРСНИЙ  ЦЕНТР  ГРОМАДЯНСЬКОЇ  ОСВІТИ
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Чи необхідно в школі викладати курс "Громадянська освіта"
Всього відповідей: 87
 Дневник
Головна » 2011 » Квітень » 22 » Звіт про роботу Районного ресурсного центру громадянської освіти і виховання у 2010 році
Звіт про роботу Районного ресурсного центру громадянської освіти і виховання у 2010 році
13:23

Звіт  про роботу

Районного ресурсного центру громадянської освіти і виховання

у 2010 році

    

Нинішній етап формування українського суспільства потребує висунення на перший план справи громадянського виховання молоді,   як потужнього знаряддя зміцнення громадянського суспільства на засадах рівності,  взаємної відповідальності й почуття власної гідності. Пошук шляхів  і засобів громадянської освіти та виховання молоді,   визначається не тільки як освітня інституція , а й передусім, як громадський центр та традиційний духовний осередок місцевої спільноти, яким і став Районний ресурсний центр громадянської освіти і виховання.  Діючи на громадських засадах   він забезпечує підготовку вчителів , заступників директорів, класних керівників, педагогів-організаторів, лідерів громадських організацій до впровадження дієвих моделей громадянської освіти й виховання в навчально-виховному процесі , позакласній та позашкільній діяльності та уособлює в собі  інноваційний досвід активної  співпраці  державних освітніх інституцій  із громадськими організаціями України . Діяльність центру забезпечується науковцями, методистами, тренерами, які мають вищу педагогічну або соціальну освіту та пройшли курс навчання з громадянської освіти та соціального проектування.

         Забезпечуючи виконання  ухвали районної науково-практичної конференції «Перспективи формування ціннісних орієнтацій навчально-виховної діяльності учнів (вихованців) дошкільних  загальноосвітніх , позашкільних навчальних закладів  у контексті сучасних вимог до громадянської освіти » та  працюючи над проблемою відпрацювання  дієвих моделей громадянської освіти й виховання учнів,  що  забезпечують наступність змісту , форм і методів громадянського виховання дітей ,  у 2010 році перед Ресурсним центром постало питання залучення  до круглого столу вчителів початкового навчання і вихователів ДНЗ  . Вагомим внеском у скарбничку педагогів став проведений для них  навчально –практичний семінар  «Школа активного навчання і викладання у громадянській освіті» ,  надання консультативних послуг , методичних матеріалів.

            Забезпеченню реалізації формування ціннісного підходу до вивчення предметів і курсів громадянської освіти , організації виховної позаурочної системи , плеканню громадської культури дітей починаючи з дошкільного віку сприяло упровадження базової програми «Я у світі» та вивчення досвіду і видання методичної збірки роботи учителя –методиста початкового навчання Антонюк Н.В щодо використання спадщини Василя Сухомлинського в системі громадянської освіти дітей молодшого шкільного віку.    

               Одним з пріоритетних  напрямків  Центр визначає роботу по  розробці та видавництву навчально-методичних матеріалів щодо викладання спецкурсів з громадянської освіти , організації позакласної діяльності в різних сферах суспільного життя місцевої громади. Оскільки постали нові виклики по формуванню громадянознавчих компетенцій учнів,

 в умовах профільного  навчання і допрофільної підготовки  ,  у 2010 р. було здійснено аналіз викладання курсів  громадянознавчого аспекту варіативної частини навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів району.

       Центр ініціював початок  розробки вчителями історії дистанційних курсів за курсом історії України . Результатом роботи стало створення  програми    «Наш край у XIII- XVIII ст. Херсонщина.»  Крехєлєвою О.В. , краєзнавчих очерків  « Історія села Подо-Калинівка » Вишковським І.В. , затвердження на рівні РІПО авторської програми  «Громадянознавство 5-6 клас » Семиженко В.Г.,  створення брошури про історію заселення с. Абрикосівка Балакірською Л.В., підготовлено до друку реферативний журнал з досвіду роботи вчителів району «Громадянознавчий компонент в системі виховної роботи», куди увійшли розробки виховних заходів , які стануть скарбничкою досвіду для класних керівників.

       Сьогодні актуальним є питання інтеграції громадянознавчих курсів для реалізації МПЗ. Саме тому   було проведено моніторингове дослідження щодо актуальності інтеграції вивчення історії України та української літератури в 10 – 11 класах , укладено та затверджено на рівні РІПО методичні рекомендації «Формування громадянської компетентності старшокласників шляхом використання на уроках історії України в 10-11 класах української громадянської лірики XX ст.» Павловою О.В.  Проведено моніторинг результативності навчальних досягнень учнів за курсом «Історія України» випускних класів Брилівської, Великокопанівської, Цюрупинської№4, Тарасівської , Подо – Калинівської шкіл.

         Центр сприяв навчально-пізнавальній діяльності учнів активно залучаючи їх до участі у  предметних олімпіадах,  науково-дослідницьких робіт МАН, краєзнавчих конференціях, обласного конкурсу «Кращий музей при навчальному закладі»,  програмах Всеукраїнських та  Міжнародних проектів  з метою підтримки демократії та громадянської освіти населення. Так у 2010 році успішно реалізовано проекти: «Маленький українець», «Багатокультурна історія України»,  « Моя родина у 20 столітті» . «Слідами історії».  Балакірську  Л.В.  запрошено  8 квітня на підведення підсумків конкурсу до м. Київ.

          Формуванню громадянського суспільства в Україні має передувати широкомасштабна робота по правовій освіті населення. Вбачаючи потенціал у учнівській молоді , Центр сприяє залученню їх до право виховної та право освітньої діяльності , співпраці з громадськими організаціями , органами самоврядування. У 2010 р. такими заходами стали Турнір правознавців та  місячник правових знань.

             Активізації діалогу школи та місцевої громади,  шляхом упровадження нових форм співпраці, демократизації управління в галузі освіти сприяла організація Літньої школи співробітництва для лідерів учнівського самоврядування , проведення інформаційно-просвітницької роботи для батьківського загалу , щодо сприяння розвитку моделей громадянської освіти засобами сімейного виховання , організація лекторію для батьків на сторінках інформаційного вісника відділу освіти , консультування батьків. Логічним підсумком  тісної співпраці  стало проведення Батьківського форуму .

          Забезпечуючи  методичну базу для запровадження курсів по формуванню громадянознавчої компетентності та  реалізації міжпредметних зв’язків громадянської освіти Центр сприяє накопиченню, систематизації та

 поширенні кращого педагогічного та соціального досвіду у навчальних закладах району . У 2010 р. в електронному варіанті викладено «Зразки досвіду  роботи з ГО  в Україні»,  інформаційний додаток до курсу «Громадянська освіта « 9 клас - «Субкультури», та м/м презентації до курсу  «Ми – Громадяни» 10 клас.

      Оскільки Центр є осередком організації позакласної і позашкільної роботи, яка була й залишається вагомою складовою виховання сучасної молоді , він дає можливість отримати досвід ефективної та свідомої участі в житті громади , моделювання ситуацій і різноманітних соціальних ролей, форм політичної участі , актів соціальної поведінки , що дають змогу реалізувати громадянські права й свободи в малому та великому соціумі на щорічну науково-практичну конференцію «Реалізація громадянської освіти у сучасному навчальному закладі» до співпраці були залучені учителі української мови і літератури, педагоги-організатори, керівники музеїв та члени рад музеїв,учителі курсу «Захист Вітчизни», молоді класні керівники, представники шкільних прес-центрів, лідери учнівського самоврядування.  

         Центр тісно співпрацює з науково-методичними установами, позашкільними закладами, з органами соціального захисту , сім”ї та молоді , а також благодійними організаціями , фондами.  Партнерами в роботі Центру у 2010 р. стали: Південноукраїнський регіональний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів, Кафедра теорії та методики виховання, Кафедра соціальних дисциплін, Відділ освіти Цюрупинської державної адміністрації, РКТ «Олешківська Січ», військовий комісаріат Цюрупинського району, ЦССДСМ Цюрупинської РДА, ЦДТЮТ, управління юстиції, Цюрупинська ЦБС, районна газета «Вісник Олешшя», районна рада ветеранів.

              Центр був учасником засідань навчально-методичної ради відділу освіти , районної серпневої конференції, обласної конференції, презентував досвід роботи в РІПО, Станіславській ЗОШ, приймав участь у фестивалі інноваційних технологій у м. Дніпрорудне та Запоріжжя , а також у Всеукраїнських конференціях, висвітлював досвід роботи на сторінках фахових професійних видань, прийняв участь у реєстрації об»єднання у Всеукраїнській Асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба».

 

    30 березня   2010 року  Центр зареєстровано як громадську організацію.

Зміна статусу організації покликана якісно доповнити форми і методи роботи , розширити партнерські зв»язки, збагатити досвід роботи в соціальній сфері. Центр сьогодні живе перспективами , новими ідеями, визначає нові пріоритетні напрямки в роботі і чекає тих хто сьогодні здатні додій , вчинків, боротьби і підтримки , любові до Батьківщини і бажанні донести цю любов до дітей – нашого майбутнього.

 

Керівник центру                                  Віта Семиженко.


 
Переглядів: 1631 | Додав: rescentrgo | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний хостинг uCoz
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0